Direktlänk till inlägg 11 november 2010

Frågor och svar om nakenbad

Av Olle Strand - 11 november 2010 15:01

Här är några frågor och några svar - kanske har du andra frågor - och andra svar - som vi kan ta upp på den här webbplatsen? Skriv en kommentar eller ställ en fråga"!


Frågor och svar om nakenbad

Vem har tillträde?
Ett allmänt nakenbad är öppet för alla.

Måste man vara naken?
Skylten "nakenbad" är en anvisningsskylt: Här kan man nakenbada. Alla kan vistas här oavsett beklädnad.

Gäller särskilda regler på ett nakenbad?
Absolut inte! Det är en allmän plats, här uppträder man precis som på andra offentliga platser. Enda undantaget är att man kan vara naken. I övrigt är det minst samma krav på hyfs och hänsyn som i andra sociala sammanhang.

Några fördelar med att nakenbada?

Javisst, det är både skönare och sundare. Man slipper våta baddräkter och krångel med ombyten.

Hur fungerar det sociala livet på ett nakenbad?
Oftast är det en mycket bra sammanhållning, folk hälsar på varandra och upplever gemenskap.

Att bada naken är ju inte förbjudet, varför behövs då skyltade nakenbad?

Många naturister föredrar skyltade nakenbad då de där inte riskerar att besvära någon som inte vill se nakna badare; skyltarna tjänar som information så att dessa personer kan undvika platsen.


Ur kommunens synvinkel kan det vara konstruktivt med att anvisa en särskild plats för nakenbadarna.

Är nakenbad ett särintresse?
Tja, ett ganska vanligt sådant, i så fall... I Sverige har vad vi vet inte gjorts någon sådan undersökning. Enkäter i grannländer har visat att en mycket stor majoritet praktiserar nakenbad eller är villiga att pröva detta om de får tillfälle. De som är negativa är en mycket liten minoritet.

Vem kommer att besöka nakenbadet?
Alla som vill, både lokalbefolkning och naturistturister, I det senare fallet är det särskilt viktigt med camping och annat boende i anslutning till badplatsen. På de 15 naturistcampingar som finns i Sverige (se bild) förekommer både säsongcampare, gäster som stannar flera semesterveckor och mera tillfälliga besökare.


 



Flera svenska naturistcampingar har en hög andel av utländska gäster (i några fall mer än 50%), det är i första hand naturister från de nordiska länderna, Tyskland, Holland, Frankrike och Storbritannien. Naturisterna är ofta naturintresserade och uppskattar våra små och naturskönt belägna campingplatser.

Vad händer om barn får se nakna personer!
Ingenting! Barn uppfattar nakenheten som något helt naturligt. 

Vad har naturistföreningen för roll?
I naturismens föreningsrörelse arbetar vi för att det ska bli bättre naturistmöjligheter, främst fler badplatser och campingar. När det gäller kommunala nakenbad förekommer att föreningen genom avtal tar del av ansvaret för driften av platsen.

I fallet Strandbaden har naturistföreningarna Nakenkultur och Nat-Y-risten bildat ett "nätverk" för samverkan med kommunen och campingplatsen, vi står bakom det aktuella förslaget till kommunen och vi informerar om detta, bland annat inom naturismens förenings­rörelse.


På nakenbadet/ naturistcampingen kan vi vara tillhjälpliga i driften, till exempel i form av städning och annan naturvård, medverka i utformningen av den sociala miljön samt fungera som "stödförening". Dessutom kan vi bidra med omfattande marknadsföringsinsatser i "naturistvärlden". På sikt kan vi naturligtvis tänka oss att en särskild naturistförening bildas i Gästrikland.

Borde inte ett nakenbad ligga mer avskiljt?
I Sverige finns cirka 50 skyltade eller eljest väl etablerade nakenbad. De flesta ligger i direkt anslutning till textilbad eller nära ett sådant. Det är flera fördelar med detta, bland annat kan bilparkeringar, toaletter och annan service samutnyttjas.


  
 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Olle Strand - 29 februari 2016 21:39

Naturistlandet - Naturistens Handbok 2016 - här finns naturistplatser, nakenbad och campingar i de svenska landskapen http://metrobloggen.se/naturistlandet/   Klädfri - När Var Hur - Naturistens Handbok 2016 - lite om naturismen i Sverige och a...

Av Olle Strand - 11 januari 2012 19:53

NF Gävleborg Föreningsverksamhet     MARS 17 Lördag Bad 13.00 – 15.00 Lillhagsbadet Gävle   Lillhagsbadet: Badavgift 60 kr, barn och ungdom 0-20 år ingen avgift.   Information 018-50 29 75, 0732-52 72 60   Vid bad/badtel...

Av Olle Strand - 13 december 2011 08:14


  Naturistföreningen Gävleborg har startat!!! Vi hade bad och "uppstartsmöte" i Lillhagsbadet i Gävle, lördagen den 12 november. Vi beslutade att bilda Naturistföreningen Gävleborg och en interimsstyreles tillsattes. Föreningens verksamhetsområ...

Av Olle Strand - 19 september 2011 14:00

Vi planerar att ha ett uppstartsmöte i Gävle lördagen den 12 november.   Är du intresserad - boka in dagen (em)!   Mer info kommer här på bloggen.   Information och anmälan: 018-50 29 75, 0732-52 72 60  ...

Av Olle Strand - 26 augusti 2011 09:34

Vid vårt arbete med Rullsand och Årsunda har det många gånger uppfattats som en avgörande nackdel att vi saknar lokal representation. Vi ska nu råda bot på detta genom att starta NF Gävleborg. Gästrikland respektive Hälsingland är våra naturliga arbe...

Ovido - Quiz & Flashcards