Direktlänk till inlägg 7 mars 2011

Några synpunkter angående "nakenbad" i allmän debatt

Av Olle Strand - 7 mars 2011 11:22

Några synpunkter angående "nakenbad" i allmän debatt

Nakenheten är oestetisk
Det här är ett så taffligt argument att det inte förtjänar att bemötas. Naturister påstås vara föråldrade, frånstötande och fula. Ett sådant yttrande säger allt om vår motståndare dock ingenting om naturism och nakenbad.

Nakenheten används som "hävstång"
Man är emot förändringar av olika orsaker, men använder nakenheten som argument även när de verkliga skälen är andra. Exempel: Närboende som inte vill ha trafik på vägen ner till badet.


Vi minns Djursnäs utanför Nynäshamn, här fanns fram till 2005 en naturistcamping. Den var helt avskild från världen, dock låg på andra sidan viken en sommarstuga. Ägaren här klagade på etableringen (tidigare var det öde ängsmark) och nakenheten anfördes som skäl. Man måste ställa sig frågan, om han fått en textilcamping som granne, hade han då varit så värst mycket lyckligare?


Det är viktigt att analysera vad det är för "opinion" som talar. Ofta är det som beträffande Djursnäs en motvilja mot alla förändringar. Fenomenet är välkänt, ska det byggas en väg, en cykelbana eller något annat så säger folk "inte här".


En omvandling av en liten del av en befintlig badstrand till nakenbad är ett mycket litet infrastrukturellt ingrepp. Stranden förblir lika tillgänglig för alla, skyltarna anger endast att nakenbad är tillåtet, i övrigt är det precis som på alla offentliga platser beträffande hyfs, ordning, uppträdande.

Nakenbad ska ha undanskymt läge
Vi naturister frågar oss förstås varför... Dock kan vi berätta att av det 50-tal skyltade eller eljest väl etablerade nakenbad så ligger de facto huvuddelen i direkt anslutning till mycket frekventerade textilbad. Ett exempel, geografiskt inte så långt från Årsunda i Sandvikens kommun, är Rullsand i Älvkarleby kommun där nakenbadet upptar en liten del av den långa stranden.


Nakenbadare är inte ett dugg konstiga eller samhällsfarliga, vi behöver inte hållas avskilda från övriga människor. Vi är helt vanliga samhällsmedborgare som trivs med att vara utan kläder, det är den enda skillnaden.


Personer som praktiserar nakenvarandets harmoni på ett etablerat nakenbad är varken frånstötande eller hotande. Vi kan kräva samma respekt som tillkommer alla människor i ett humanistiskt samhälle.

Nakenbad drar till sig obskyra personer
Viktigt att med emfas hävda att det är ingen skillnad på vad som är tillåtet/tolererat/accepterat på ett nakenbad. Svensk lagstiftning gäller även här.

Nakenbad är olaglig, nakenbad är onaturligt
Argumenten att nakenbad skulle vara "onaturligt" och "förbjudet", att barn med flera skulle skadas av att se nakna människor etc. faller på sin egen orimlighet. I Sverige finns 50-talet skyltade eller eljest väletablerade nakenbad, skulle dessa svenska kommuner alltså bedriva verksamhet som är olaglig eller socialt olämplig?

Naturister är exhibitionister, blottare och sexgalningar
Ett ökande problem är att folk i många fall har en falsk föreställning om naturismen och nakenbadandet. I media och på flertalet internetsidor framställs naturister som libertiner i sexuellt avseende och nakenhet i offentliga sammanhang stämplas som sexuell utlevelse. Dessa vanföreställningar kan endast mötas med upplysning och saklig information.


Det handlar om fördomar och förtal som frodas i vår upplysta tid och som genom nätet får oförtjänt stor exponering. 

Internet
Nya media är hyperkverulanternas lekstuga. I dagstidningarnas webbupplagor finns möjligheten att skriva anonyma kommentarer. Det verkar vara så att hälsan tiger still - de som är positiva eller neutrala beträffande ett nakenbad skriver inga kommentarer, av olika skäl. Gnällspikarna ser här ett gyllene tillfälle. Det är ju så att övriga fördomar i vårt samhälle, till exempel mot homosexuella, invandrare, muslimer, bekämpas och beivras, däremot tycks dessa yrkeskverulanter ha uppfattningen att naturister är ett lovligt byte, de är föråldrade, frånstötande och fula... Dessutom tycks de helt sakna "försvarare" i media...


Den här bristande balansen vad avser tidningarnas webbkommentarer har uppmärksammats av de som följer utvecklingen i mediavärlden. Sverigedemokrater och andra icke rumsrena åsiktsriktningar använder denna möjlighet flitigt och deras påståenden förblir alltför ofta oemotsagda, de får här härja fritt. Och denna iakttagelse tycker jag stämmer mycket väl överens med vad som finns på de aktuella tidningarnas webbsidor i fråga om Årsunda i Sandviken och Västra Lövsjön i Sundsvall.

Nakenheten är oetisk - modern "nakenskräck"
Tidigare har vi mötts av nyordet Nakenchock, nu lanserar Expressen Nakenskräck. Hemska ord för något som är det naturligaste här i världen! Den moderna nakenskräcken som piskas fram i media, du måste ha ett perfekt utseende, nakenheten är ett pikanteri som kändisar får ägna sig åt men absolut inte vi vanliga människor.


Det som pågår är en medial vågdal där kvällstidningsjournalismen desperat letar efter något spännande att skriva om istället för att behandla tidens något viktigare frågor som "främlingschock" och "kroppsskräck".


Idag upplever vi en multiexplosiv bild! Internet har befordrat den stora sexlavinen, huvuddelen av trafiken uppges vara pornografiska bilder och budskap. Vi ser en massiv sexualisering av det offentliga rummet, annonspelare, estrader, tidningar och television förmedlar sexiga bilder och sexualiserade budskap. Allt detta accepteras och applåderas...


Men, när vi ser en fridsam nakenbadare på en klippa vid havet, där det sexuella budskapet är noll och intet, då menar media att vi ska gripas av nakenskräck och kräva bannlysning och myndighetsingripande. Det är fråga om medialt hyckleri av första ordningen! - Medias uppgift i ett civiliserat samhälle borde vara att slå vakt om en humanistisk människosyn, inte att underblåsa fördomar. Hyfset sitter inte i kläderna!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Olle Strand - 29 februari 2016 21:39

Naturistlandet - Naturistens Handbok 2016 - här finns naturistplatser, nakenbad och campingar i de svenska landskapen http://metrobloggen.se/naturistlandet/   Klädfri - När Var Hur - Naturistens Handbok 2016 - lite om naturismen i Sverige och a...

Av Olle Strand - 11 januari 2012 19:53

NF Gävleborg Föreningsverksamhet     MARS 17 Lördag Bad 13.00 – 15.00 Lillhagsbadet Gävle   Lillhagsbadet: Badavgift 60 kr, barn och ungdom 0-20 år ingen avgift.   Information 018-50 29 75, 0732-52 72 60   Vid bad/badtel...

Av Olle Strand - 13 december 2011 08:14


  Naturistföreningen Gävleborg har startat!!! Vi hade bad och "uppstartsmöte" i Lillhagsbadet i Gävle, lördagen den 12 november. Vi beslutade att bilda Naturistföreningen Gävleborg och en interimsstyreles tillsattes. Föreningens verksamhetsområ...

Av Olle Strand - 19 september 2011 14:00

Vi planerar att ha ett uppstartsmöte i Gävle lördagen den 12 november.   Är du intresserad - boka in dagen (em)!   Mer info kommer här på bloggen.   Information och anmälan: 018-50 29 75, 0732-52 72 60  ...

Av Olle Strand - 26 augusti 2011 09:34

Vid vårt arbete med Rullsand och Årsunda har det många gånger uppfattats som en avgörande nackdel att vi saknar lokal representation. Vi ska nu råda bot på detta genom att starta NF Gävleborg. Gästrikland respektive Hälsingland är våra naturliga arbe...

Ovido - Quiz & Flashcards