Direktlänk till inlägg 9 november 2010

Vårt förslag till Sandvikens kommun

Av Olle Strand - 9 november 2010 14:14


Förslag angående ett nakenbad vid Strandbaden, Årsunda

Naturistliv i form av bad och camping är en attraktiv fritidssysselsättning för många som bor i Sverige. Naturistturismen är en expansiv sektor inom internationell turism, tiotals miljoner människor i Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, reser varje år på naturist­semester.

I Sverige finns 40-talet skyltade kommunala nakenbad och 14 naturistcampingar.

Inga naturistbad eller naturistcampingar finns dock i Gävleborg län, inte heller i Dalarnas län. De närmaste campingarna finns i Örebro län respektive i Stockholms län. Ingen naturist­‑camping finns i något av norrlandslänen.

Särskilt viktigt för naturistturismen är möjligheterna till "naturistboende" i anslutning till ett nakenbad.

Ett exempel på en framgångrik naturistanläggning är Gustavsbergs naturistcamping i Nora i Bergslagen. Kommunen arrenderar marken till en naturistförening som svarar för driften. Badstranden är öppen för allmänheten. En stor del av besökarna kommer från länder i Västeuropa och från Norge. Turistnäringen i Nora torde ha mycket stor glädje av de många besök som naturistcampingen medför.

I en kommun bör även de som önskar bada utan textilier ha någonstans att ta vägen! - Vi lever vi i ett fritt land, nakenbad är i och för sig inte explicit förbjudet någonstans. Ur kommunens synvinkel kunde det dock vara önskvärt att nakenbadarna fick en ”egen” badplats anvisad.

I Sandvikens kommun finns ett flertal friluftsbad för de som vill bada iförda textilier men inget naken­bad.

Vi föreslår att Sandvikens kommun skyltar en del av den långa stranden vid Strand­badens Camping som nakenbad. Ett sådan skyltning innebär "nakenbad tillåtet" och inget förbud för de badare som föredrar badkläder.

Vi har varit i kontakt med Standbadens Camping och därvid konstaterat att möjligheter finns att inom ramen för utbyggnaden av anläggningen tillgodose önskemålet om boende­möjligheter för naturister; tält- och husvagnscamping och kanske även små­stugor. En förutsättning för denna utveckling är att en del av badstranden avses för nakenbad.

På Pite Havsbad i Norrbottens län finns (sedan 1970) en del av stranden i direkt anslutning till camping­platsen avdelad för naturistbad.

Ute i Europa förekommer att bad- och campingområden är delade i en textilsida och en naturistsida. I Ålborg i Danmark finns Aalborg Camping, som har en separat avdelning för naturister.


Vid flera av de allmänna nakenbaden finns naturistföreningar som i några fall har avtal med respektive markägare angående delansvar för driften. Föreningen medverkar vid städning och naturvård samt värnar om god ordning och social gemenskap.

Naturistföreningen Nakenkultur har medlemmar även i Gävleborgs län och Dalarnas län. Vi har nu bildat en arbetsgrupp för samverkan angående nakenbad/naturistcamping vid Strandbaden.

Inom naturistorganisationerna, både i Sverige och internationellt, bedrivs en omfattande marknads­föring beträffande naturistbad och campingar. Det svenska naturistförbundet har kvartalstidskriften Tillsammans och en portal på nätet, www.naturistnet.org/sverige, där information finns om bad- och campingplatser.

Naturistföreningen Nakenkultur arbetar aktivt med naturistinformation; en ebok-upplaga av Naturistens Handbok finns för kostnadsfri nedladdning på webbtidskriften www.naturisten.se.

Internationella Naturistfederationen publicerar information, bland annat på webbsidan, www.inffni.org/, och det finns flera olika naturistguider i bokform som sprids i stora upplagor. - Alla dessa marknads­föringsinsatser som görs inom naturiströrelsen är en ren gratistjänst för den lokala turistverksamheten!


Uppsala 2010-10-12


Olle Strand
Ordförande Naturistföreningen Nakenkultur


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Olle Strand - 29 februari 2016 21:39

Naturistlandet - Naturistens Handbok 2016 - här finns naturistplatser, nakenbad och campingar i de svenska landskapen http://metrobloggen.se/naturistlandet/   Klädfri - När Var Hur - Naturistens Handbok 2016 - lite om naturismen i Sverige och a...

Av Olle Strand - 11 januari 2012 19:53

NF Gävleborg Föreningsverksamhet     MARS 17 Lördag Bad 13.00 – 15.00 Lillhagsbadet Gävle   Lillhagsbadet: Badavgift 60 kr, barn och ungdom 0-20 år ingen avgift.   Information 018-50 29 75, 0732-52 72 60   Vid bad/badtel...

Av Olle Strand - 13 december 2011 08:14


  Naturistföreningen Gävleborg har startat!!! Vi hade bad och "uppstartsmöte" i Lillhagsbadet i Gävle, lördagen den 12 november. Vi beslutade att bilda Naturistföreningen Gävleborg och en interimsstyreles tillsattes. Föreningens verksamhetsområ...

Av Olle Strand - 19 september 2011 14:00

Vi planerar att ha ett uppstartsmöte i Gävle lördagen den 12 november.   Är du intresserad - boka in dagen (em)!   Mer info kommer här på bloggen.   Information och anmälan: 018-50 29 75, 0732-52 72 60  ...

Av Olle Strand - 26 augusti 2011 09:34

Vid vårt arbete med Rullsand och Årsunda har det många gånger uppfattats som en avgörande nackdel att vi saknar lokal representation. Vi ska nu råda bot på detta genom att starta NF Gävleborg. Gästrikland respektive Hälsingland är våra naturliga arbe...

Ovido - Quiz & Flashcards